ד״ר ארז אבישר

גנגליון

כירורגית כף היד

גנגליון

ד״ר ארז אבישר - מומחה בכירורגיה אורטופדית וכירורגית יד ומרפק

גנגליון הינו גוש שאינו גידולי, המתפתח לרוב סביב גידים, מעטפות גידים ומפרקים של שורש היד ואצבעות. הגנגליונים בדרך כלל עגולים בצורתם ומכילים בתוכם נוזל דמוי ג'לי. עד היום לא ברור במדויק מהו הגורם להתפתחות. גודל הגנגליון נע מגוש מזערי שלא ניתן למששו ועד לגודל של מספר סנטימטרים. הגנגליון יכול לגדול עם הפעלה מאומצת של היד או להיספג ולהיעלם במנוחה ואף לאחר חבלה ישירה בגנגליון. גנגליון בדרך כלל אינו גורם לכאב, אך עלול להיות מלווה בכאב במידה והוא גורם ללחץ על עצב סמוך או מפריע לתנועת המפרק. גנגליונים גדולים יכולים לגרום להפרעה אסטטית במראה היד.

מהו גלנגליון בכף היד?

גנגליון בכף היד הוא הנפיחות / בליטה השכיחה ביותר בכף היד ובשורש כף היד. הגוש מורכב ממעטפת מעין בלון ומכיל בתוכו נוזל במרקם ג'לטין שקוף. הגנגליון יכול להיות צמוד לגידים בכף היד, למעטפות גידים ומפרקים בשורש היד . הגנגליון יכול להופיע כבליטה את בכף היד או כצבר גנגליונים – מעין אשכול ענבים . הגנגליון יותר שכיח בנשים אך קיים גם בגברים ואף בילדים. בדרך כלל מדובר בממצא בודד ובחלק נדיר יותר של המקרים יכולים להופיע ספר ציסטות גנגליוניות בכף היד .

כיצד מאבחנים גנגליון?

במהלך הבדיקה הרופא ממשש את הגוש להערכה של מרקם הגוש. לחץ זה עלול לעיתים לגרום לכאב. אבחנה של גנגליון יכולה להיעשות בבדיקה של המנתח. בדיקות עזר נוספות לאבחון גנגליון כוללות: ניקור על ידי מחט של הגוש, אולטרה-סאונד אבחנתי וצילומי רנטגן של הגפה המיועדים לשלול תהליכים שאינם גנגליון.

מהן שיטות הטיפול בגנגליון?

גנגליון שאינו כואב אינו מצריך טיפול מיוחד. במקרים של גנגליון כואב ניתן להיעזר בסדים למניעת תנועתיות במפרק להפחתת הכאב. שאיבה של תוכן הגנגליון ע"י מחט מאפשרת להקטין את גודל הגוש ותומכת באבחנה. יש המזריקים סטרואידים לגנגליון בעת השאיבה על מנת להפחית את סיכויי הישנות הגנגליון, אך סיכויי הישנות גנגליון לאחר שאיבתו גדולים. כאשר נכשל טיפול שמרני יש לשקול ניתוח לכריתת גנגליון בניתוח. בזמן הניתוח מבצע המנתח כריתת הגנגליון בשלמותו עם הגבעול שלו, כך  שסיכויי הישנות גנגליון לאחר ניתוח קטנים יותר בהשוואה לשאיבה. הניתוח יכול להתבצע בחתך מעל הגוש תחת אלחוש מקומי או בניתוח ארתרוסקופיה, בהתאם למיקום הגנגליון.

מהן התסמינים של פגיעה בגנגליון בכף היד והמרפק?

גנגליון עשויים לכלול את התסמינים הבאים:
1. כאב: כאב יכול להיות התסמין בולט בגנגליון. הכאב עשוי להתגבר בעת הנעת שורש היד לכפיפה ויישור של שורש היד . במקרים בהם הגנגליון נמצא על גבי מפרקי אצבעות , הכאב
לרוב אינו נובע מהגנליון אלא מבעיה במפרק .
2. נפיחות: גנגליון מופיע לרוב בגב שורש היד ועשוי לגרום לנפיחות באזור המרפק והיד.
3. בעיות בתנועה: גנגליון עשוי לגרום לבעיות בתנועה של היד והמרפק הכוללים הגבלה וכאב ביישור וכפיפה של שורש היד ומפרקי האצבעות בהם מופיע גנגליון.
4. הפרעה אסטתית – במקרים רבים הגנגליון מופיע כגוש בולט משורש היד המהווה הפרעה אסטתית ליד.

חשוב לציין שתסמיני גנגליון עשויים להשתנות ולחקות ממצאים אחרים שאינם שפירים. לכן, חשוב לפנות למומחה בכירורגיה של היד על מנת לבצע אבחנה מדוייקת ולקבוע את הטיפול
המתאים.

מהן השיטות הרפואיות לטיפול בפגיעה בגנגליון?

טיפול בגנגליון יכול להשתנות בהתאם למיקום הגודל וההפרעה המקומית אותו הוא יוצר. הטיפול עשוי לכלול אחת או יותר מהגישות הרפואיות הבאות:
1. מעקב – המעקב אחר הגנגליון על ידי בדיקת על קול – אולטראסאונד. זוהי דרך מקובלת לאבחון הגנגליון. לאחר אישוש האבחנה שאכן מדובר בציסטה גנגליונית , מעקב אחרי הגנגליון הינה דרך מומלצת, שכן מדובר בתהליך שפיר .
2. שאיבה- שאיבת תוכן הגנגליון הינה אחת משיטות הטיפול לצורך הקטנה של הבליטה. השאיבה מתבצעת תחת אלחוש מקומי ומטרתה להוציא כמה שיותר מהתוכן הנוזלי של הציסטה . לטיפול
זה יש סיכוי גבוה להישנות של הגנגליון.
3. טיפול כירורגי: במקרים מסוימים כאשר נוצרת הפרעה בטווחי התועה, כאב או הפרעה אסטתית משמעותית ניתן להציע כריתה של הגנגליון בניתוח .

ניתוח לכריתת גנגליון יכול הלהיות בגישה פתוחה על ידי חתך או בגישה זעיר פולשנית- ארתרוסקופית. ההחלטה על הגישה הניתוחית תלויה במיקום הנגליון וצורתו. יש להתייעץ עם כירורג כף יד לצורך האבחנה והתאמת הטיפול המתאים .

ד״ר ארז אבישר בסרטוני הסבר

בואו לשמוע ולהעשיר את הידע בסרטונים של ד״ר ארז אבישר בנושא כירורגית כף היד והמרפק. לסרטונים לחץ כאן

ד״ר אבישר שאלות ותשובות

ד״ר ארז אבישר עונה על השאלות הנפוצות בקרב מטופליו ומפרט אודות הטיפולים השונים אותם הוא מבצע. לשאלות ותשובות לחץ כאן