ד״ר ארז אבישר

מרפק טניס

מרפק טניס

מרפק טניס

ד״ר ארז אבישר - מומחה בכירורגיה אורטופדית וכירורגית יד ומרפק

מרפק טניס (Lateral Epicondilits), הינו מצב המאופיין בכאבים בחלקו החיצוני של המרפק כתוצאה מפעילות יתר של גידים סביב המרפק, זאת על ידי הפעלה חוזרת של מפרקי שורש היד והזרוע.

פעילות יתר של הגידים סביב המרפק גורמת לתגובה דלקתית, ולעיתים לקרעים קטנים בגידים הנאחזים בבליטה הגרמית החיצונית של המרפק. הכאב במרפק טניס ממוקד לאזור הבליטה הגרמית, הממוקמת חיצונית למרפק, עליה נאחזים השרירים המפעילים את שורש היד והאמה, אך הכאב יכול לנדוד גם לאזור האמה ושורש היד.

למרות שמה של המחלה, רוב המטופלים עם מרפק טניס כלל אינם משחקים טניס באופן קבוע.

מהם התסמינים של טניס אלבו?

התופעה מתאפיינת בכאב הממוקד לצד החיצוני של המפרק. הכאב נודד גם לאזור האמה ושורש היד, מגביל וגורם אף לחולשה של היד עד כדי קושי בביצוע פעולות כמו לחיצת יד, סיבוב מפתח בדלת ואחיזת ספל קפה.

מהן הסיבות להיווצרות מרפק טניס? מרפק טניס נובע לרוב משימוש יתר (Over use injury) במרפק, בעיקר בפעילויות חוזרות ונשנות עם הגפה. פעילויות שכיחות היכולות לגרום למרפק טניס הן- הברגת ברגים, שימוש במברשת צבע ידנית וחיתוך מוצרי מזון. פעילויות חוזרות אלו גורמות לגירוי וקרעים קטנטנים באחיזת גידי האמה למרפק. מרפק טניס שכיח בכל הגילאים אך בעיקר בגיל הביניים 30-50. עובדי כפיים הם בעלי סיכון מוגבר לפתח מרפק טניס. אבחון מרפק טניס מתבצע בדרך כלל באמצעות בדיקה בה מתבצעת הערכה של הגפה ע" כירורג כף יד, כאשר חלק מהבדיקה כרוך בלחיצות הגורמות לכאב באזורים הפגועים. במידה ועולה חשד כי תתכן פגיעה נוספת או משולבת עם מרפק טניס, תתבקשו לבצע בדיקות נוספות כגון צילומי מרפק או אמצעי הדמיה נוספים.

כיצד מטפלים במרפק טניס? במקרים רבים כאבים על רקע טניס אלבו חולפים עם הזמן וללא כל טיפול. במידה והכאב נמשך ומפריע לתפקוד, יכול הרופא להציע טיפולים תרופתיים נוגדי כאב ודלקת, חימום מקומי של המרפק בשילוב עם משחות, פיזיותרפיה ושימוש במחוכים למרפק. ישנה חשיבות לשינוי דפוסי השימוש ביד בזמן כאבים על רקע מרפק טניס. יש לבצע אחיזה והרמה תוך שימוש בשרירים מכופפי המרפק ולהפחית את השימוש בשרירים המיישרים את שורש היד. יש להקפיד להפסיק כל פעילות חוזרת עם היד הפגועה. במרפאה של ד"ר אבישר ניתן לבצע הזרקה של PRP -Platelet Rich Plasma – למרפק טניס. בשיטה טיפולית זו, נלקחת מהמטופל דגימת דם (בדיוק כמו בדיקת דם פשוטה) העוברת סרכוז והפרדה, כאשר את החומר המופרד מבדיקת הדם מזריקים לאזור הדלקת. הריכוז המוגבר של מרכיבים עם פוטנציאל נוגד דלקת הנמצא ב-PRP, יכול להקל משמעותית על הכאב ולשפר את התפקוד. במידה והכאב אינו חולף לאחר מיצוי כל הטיפולים השמרניים ובחלוף כשנה מהופעת הכאבים, יש לשקול התערבות ניתוחית, שמטרתה הטריה של אזור דלקתי סביב המרפק. הניתוח של מרפק טניס יכול להתבצע בחתך עורי או ע"י ארתרוסקופיה בהרדמה כללית / אזורית. הניתוח מביא להקלה משמעותית ומיד לאחר הניתוח ניתן לבצע הפעלה של המרפק. לאחר הניתוח של מרפק טניס אזור המנותח נשאר חבוש למשך מספר ימים. יש להימנע מהרמת חפצים כבדים ביד המנותחת למשך חודשיים לאחר הניתוח.

ד״ר ארז אבישר בסרטוני הסבר

בואו לשמוע ולהעשיר את הידע בסרטונים של ד״ר ארז אבישר בנושא כירורגית כף היד והמרפק. לסרטונים לחץ כאן

ד״ר אבישר שאלות ותשובות

ד״ר ארז אבישר עונה על השאלות הנפוצות בקרב מטופליו ומפרט אודות הטיפולים השונים אותם הוא מבצע. לשאלות ותשובות לחץ כאן